
Antyoksydanty, magnez, chrom, cynk, anandamid, omega-6 …………………
Surowe kakao – co to jest?
Surowe kakao uzyskuje się z ziaren kakaowca (Theobroma cacao) drzewa, które rośnie w lasach tropikalnych Ameryki
Południowej i Środkowej. W jednym owocu znajduje się od około 20 do 60 nasion, okrytych białym miąższem. Owoce
mają barwę żółtą, czerwoną, fioletową, nasiona po wysuszeniu są czekoladowo-brunatne. To właśnie one nazywane
są ”pokarmem bogów” ze względu na bogactwo cennych składników.
Wbrew pozorom, zwykłe kakao w proszku, które znajdziemy na sklepowych półkach, to nie to samo, co surowe kakao.
Oba te produkty różnią się bowiem właściwościami. Surowe ziarna kakaowca, nie są prażone i palone, a
jedynie fermentowane i suszone, co sprawia, że zachowują wszystkie cenne składniki odżywcze, w postaci witamin i minerałów.
Kakaowiec, surowa czekolada to najlepsze naturalne źródło, zawierające :
Przeciwutleniacze – ziarna kakaowca zawierają ich więcej niż czerwone wino, jagody goji, granaty i zielona herbata.
Antyoksydanty, chronią komórki organizmu przed wpływem wolnych rodników, to obrona przed chorobami związanymi ze starzeniem się.
Magnez – który wspiera pracę serca i mózgu, rozluźnia mięśnie, pomaga w budowie silnych kości.
Żelazo – pierwiastek, który stanowi część hemoglobiny, białka transportującego tlen, oczyszczającego krew i przeciwdziałającego anemii.
Chrom – który pomaga równoważyć poziom cukru we krwi.
Cynk – który odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a także wątroby i trzustki.
Witaminę C – zawierają ją tylko surowe ziarna kakaowca, czekolada po obróbce termicznej traci całą jej zawartość.
Fenyloetyloamina (PEA) – obecna w nasionach kakaowca, to substancja, którą produkuje nasz organizm, gdy jesteśmy zakochani.
Anandamid – gdy spożywamy ziarna kakaowca, zarówno naturalny anandamid, jak i ten zawarty w kakaowcu, utrzymuje się w
organizmie dłużej, dzięki czemu dłużej utrzymuje się nasze dobre samopoczucie.
Tryptofan – gdy trafia do naszego organizmu, wchodzi w reakcję z witaminami B6 i B3 w obecności magnezu i wytwarza serotoninę, która osłabia napięcie i niepokój, pozytywnie wpływa na nasz nastrój, wzmacnia naszą neurologiczną i fizjologiczną tarczę przeciwko stresowi.
Błonnik – ziarna kakaowca można kruszyć i proszkować, a one i tak będą pomagać w oczyszczeniu jelit i poprawiać ich perystaltykę.
Teobromina – to skuteczna substancja antybakteryjna, która rozrzedza krew, wspomaga pracę serca.
Co wybrać surowe kakao czy czekoladę ?
Ziarna kakaowca mają specyficzny gorzki smak, nie zawierają cukru, niestety ta forma nie wszystkim odpowiada, dlatego polecamy suplement JOY OF LIFE zawierający sproszkowane surowe kakao. To produkt dla wszystkich, którzy chcą odżywiać się zdrowiej. Surowe kakao to ”Super żywność” , która posiada nie jedną, lecz wiele unikalnych cech, ze względu na bogactwo składników mineralnych i witamin, które są łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Czekolada poprzez obróbkę termiczną ”zabija” cenne witaminy i minerały, i dodatkowo zawiera cukier, który nie jest dobry dla naszego zdrowia.
Ziarna kakao – dla kogo?
Polecane dla osób które cierpią na wahania nastrojów, zestresowanych i drażliwych, jako naturalna forma poprawy nastroju.
Dla osób na diecie, które poszukują zdrowszej i mniej kalorycznej przekąski. Dla kobiet i mężczyzn, którzy lubią naturalne afrodyzjaki.
Źródła:
www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,ziarna-kakaowca-zdrowa-alternatywa-dla-czekolady.html
http://www.biomedical.pl/dieta-i-odzywianie/kakao-6572.html © http://www.biomedical.pl
Superżywność jedzenie i medycyna przyszłości David Wolfe wydaw. Vivante