
Żeń-szeń cudowny korzeń, dodaje energii, wytrzymałości i siły.
Żeń-szeń – co to jest?
W medycynie chińskiej znany do 4000 lat, ma w swoim składzie ponad 200 substancji aktywnych, jedną z najważniejszych substancji są ginsenozydy. Dzięki nim organizm ma większe możliwości podczas wysiłku umysłowego oraz fizycznego. W korzeniach żeń-szenia są liczne witaminy, mikroelementy i kwasy organiczne. Ma zastosowanie jako środek wzmacniający, obniżający ciśnienie krwi, pobudzający witalność. Może wpływać na poziom cukru we krwi, przez co stanowi uzupełnienie codziennej, zdrowej diety.
Korzeń żeń-szenia – właściwości
Żeń-szeń poprawia ogólne samopoczucie, dodaje energii, wytrzymałości i siły. Jest doskonały dla osób, które chcą zwiększyć swoja sprawność fizyczną i umysłową, a także dla tych, którzy borykają się z przewlekłym zmęczeniem.
Żeń-szeń odmładza. Chińczycy wierzą, że żeń-szeń sprzyja długowieczności. Przyjmowany doustnie poprawia wygląd skóry i pomaga zredukować zmarszczki. Poprawia krążenie, a do tego chroni główne narządy – serce, wątrobę i nerki.
Żeń-szeń wpływa na poprawę pamięci i sprawność umysłową. Dla mózgu stanowi dobre wzmocnienie, a jako antyoksydant chroni i przeciwdziała uszkodzeniom komórek mózgu, przez wolne rodniki. Wspomaga przed spowodowanym wiekiem, spadkiem formy psychicznej.
Żeń-szeń to naturalny afrodyzjak. Zawarte w żeń-szeniu ginsenozydy zwiększają uwalnianie w organizmie tlenku azotu, który wspomaga rozkurcz naczyń krwionośnych, powodując zwiększony napływ krwi. Jak przekonują naukowcy z Asian Medical Center w Seulu, korzeń tej rośliny poprawił erekcję u ok. 60 proc. mężczyzn z zaburzeniami wzwodu, którzy wzięli udział w ich eksperymencie. Badacze zaznaczają jednak, że takie działanie ma czerwony żeń-szeń koreański.
Żeń-szeń pomaga regulować poziom cukru we krwi u chorych na cukrzycę. Koreański czerwony żeń-szeń zwiększa wrażliwość na insulinę. Może być przydatny zarówno dla chorych na cukrzycę typu 1 i typu 2. Chroni trzustkę i normalizuje produkcję insuliny, jednak przed wprowadzeniem go do diety należy skonsultować się z lekarzem.
Żeń-szeń wzmacnia układ odpornościowy. Suplementacja żeńszeniem zwiększa liczbę komórek odpornościowych we krwi. Zażywając go zmniejszamy prawdopodobieństwo zachorowania na grypę lub przeziębienie.
Żeń-szeń dla sportowców. Z badań wynika, że ekstrakt z korzenia żeń-szenia ułatwia zużycie tlenu w komórkach organizmu, dzięki czemu obniża się poziom kwasu mlekowego we krwi. Kwas mlekowy odpowiada za pojawianie się bólów mięśniowych, podczas intensywnego wysiłku, gdy dostępna ilość tlenu jest za mała w stosunku do potrzeb komórek. U sportowców, którzy przyjmowali regularnie żeń-szeń, kwas mlekowy osiągał niższy poziom.
Jak stosować żeń-szeń?
Żeń-szeń może występować w różnych postaciach (proszek, kapsułki, tabletki). Żeń-szenia nie należy przyjmować jednocześnie z lekami przeciwzakrzepowymi, lekami na cukrzycę, a także z lekami przeciwzapalnymi. Co istotne po trzech miesiącach codziennego stosowania trzeba zrobić sobie około 4-tygodniową przerwę. Nie powinien być spożywany przez osoby cierpiące na nadciśnienie i choroby serca, hemofilię i hipoglikemię, stosowanie go w nadmiernej ilości skutkuje podwyższeniem ciśnienia krwi, zaburzeniami rytmu serca, biegunką lub wysypką.
MIND Suplement diety. 60 kapsułek, wegetariański
Zobacz również na Allegro – kliknij tutaj
Źródła:
11 dowodów korzystnego wpływu żeń-szenia na nasze zdrowie psychiczne i fizyczne
8 Ways Ginseng Works for Memory and Brain Health
https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/apteczka/zen-szen-wlasciwosci-zdrowotne-zen-szen-na-potencje-pamiec-i-mocne-ser-aa-CM6D-C1yA-6A8a.htm