
Ziarna kakaowca tryptofan, dopamina, serotonina – pozytywna dawka dobrego nastroju.
Ziarna kakao – naturalne antydepresanty.
Surowe ziarno kakao to nie to samo zwykłe kakao, które możesz kupić w sklepie.
Ziarna kakaowca to jeden z najsilniejszych naturalnych antydepresantów. Dzieje się tak za sprawą zawartej w nich serotoniny, dopaminy
i fenyloetyloaminy (PEA), które korzystnie wpływają na działanie naszego układu nerwowego i doskonale wpływają na poprawę nastroju.
Zawierają także anandamid i tryptofan, które pomagają hormonom szczęścia dłużej pozostać w naszym organizmie
dzięki czemu zapobiegają depresji i wahaniom nastroju, wzmacniają naszą neurologiczną i fizjologiczną tarczę przeciwko stresowi.
Ziarna kakao – solidna dawka zdrowej energii.
Prace naukowe nad niektórymi właściwościami owoców kakaowca wykazały, że zawierają dużo kwasów fenolowych (ich znaczne ilości można znaleźć w suszonych owocach) o silnym działaniu antyoksydacyjnym (niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu i stres oksydacyjny). Dzięki zawartości flawonoidów kakao działa na układ naczyniowy, jest środkiem ogólnie pokrzepiającym i tonizującym. Ziarna kakaowe zawierają do 10% fenoli i flawonoidów, które są przeciwutleniaczami potencjalnie hamującymi raka lub choroby układu krążenia, zawierają także magnez, potas, chrom, cynk, wapń i żelazo, oraz 1-3% teobrominy i kofeiny – alkaloidów stymulujących ośrodkowy układ nerwowy.
Ziarna kakao – bogate źródło polifenoli.
Wyniki badań wskazują bardzo korzystne działanie kakao na organizm. Analizie poddany został profil lipidowy, wybrane markery
stresu oksydacyjnego oraz poziom wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Z 48 badanych osób podzielonych na 3 grupy,
gdzie pierwszą z nich stanowiły osoby otrzymujące niewielkie ilości kakao (1 gram dziennie stanowiący około 55 mg flawanoli),
w 2 grupie znaleźli się badani przyjmujący 2 gramy dziennie kakao i 110 mg flawanoli, 3 grupę zaś, stanowiły osoby otrzymujące
znaczne ilości kakao – bo 4 gramy dziennie zawierające 220 mg flawanoli. Co istotne, analizy przeprowadzano po upływie
1, 2 i 4 godzin oraz 4 tygodnie w trakcie trwania suplementacji.
Okazało się, że po 4 tygodniach trwającego doświadczenia poziom trójglicerydów, cholesterolu LDL oraz jego utlenionych form,
był znacznie niższy w grupie 3, czyli wśród osób przyjmujących 4 gramy kakao dziennie. Uzyskane wyniki porównano do poziomu
wyjściowego, przed rozpoczęciem badania. W badanej grupie zaobserwowano wzrost „korzystnej“ frakcji cholesterolu – HDL.
Źródła:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0955286318301438
http://www.czytelniamedyczna.pl/2633,wlasciwosci-przeciwutleniajace-kakao-w-zapobieganiu-chorobom-ukladu-krazenia.html
http://powo.science.kew.org/taxon/urn:lsid:ipni.org:names:320783-2
https://news.harvard.edu/gazette/story/2017/02/cocoa-for-pleasure-and-health/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5465250