Bestbio

Darmowa dostawa od 150 zł

Zielone warzywa – jedz, na zdrowie !

Zielone warzywa – jedz, na zdrowie !

Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Zielone warzywa swój kolor zawdzięczają zawartemu w nich chlorofilowi. Są bogate w witaminy A,B,E,C oraz antyoksydanty i błonnik. Zawierają cenne składniki mineralne, takie jak magnez, cynk, żelazo, potas, fosfor i wapń.

Lubimy, gdy jedzenie które znajduje się na naszym talerzu jest kolorowe. Więc oprócz ziemniaczków, mięsa lub ryby, warto sięgnąć po zielone dodatki.

Brokuły to warzywa zawierające spore ilości błonnika pokarmowego oraz witaminy C. Brokuły, a  szczególnie kiełki, zawierają sulforafan (tak jak kalafior, kapusta, jarmuż, rukola, brukselka) – substancję, która działa przeciwnowotworowo, zarówno zapobiegając powstaniu komórek nowotworowych, jak i ograniczając ich rozwój. Związek ten zwalcza stany zapalne i stres oksydacyjny. Sulforafan wpływa na poziom glutationu, który jest niewielkim peptydem wchodzącym w skład pierwszej linii obrony przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za uszkadzanie struktur komórek.

Natka pietruszki zajmująca drugie miejsce pod względem zawartości witaminy C, po czarnej porzeczce. W 100 gramach naci pietruszki znajdziemy aż 170 mg witaminy C. Zawiera również sporą ilość prowitaminy A, żelazo i błonnik. Roślina ta działa moczopędnie, jest w stanie skutecznie usuwać nadmiar wody z organizmu, a także oczyszczać go z toksyn i wzmocnić odporność organizmu.

Szczypiorek jest bogaty w allicynę, związek o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Cechuje go niska kaloryczność, zawiera witaminy K, C, A oraz miedź, żelazo i magnez.

Por należący razem z cebulą i czosnkiem do tzw. grupy warzyw cebulowych. Zawiera wysokie stężenie polifenoli, (substancje te są naturalnymi przeciwutleniaczami) oraz witaminy K, B6, C, miedź, żelazo, magnez i kwas foliowy.

Ogórek składający się w większości z wody, ale jednocześnie bogaty w przeciwutleniacze i kukurbitacynę (odpowiedzialną za gorycz) – substancję która chroni przed rozwojem raka, pobudza trawienie, wzmagając wydzielanie soku żołądkowego, wykazuje właściwości przeciwpasożytnicze, dlatego wykorzystywana jest w medycynie naturalnej w celu pozbycia się pasożytów z organizmu np. owsików czy lamblii.

Algi morskie, są bogate w witaminy, głównie witaminy C, D, E, witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6, B12) zawierają cynk, jod, magnez, mangan. Wspomagają oczyszczanie organizmu, (także z metali ciężkich i toksyn) są wsparciem dla odporności, witalności oraz wspierają układu pokarmowy.

Spirulina to bogate źródło białka, witaminy B12, żelaza i aminokwasów, wskazana jest szczególnie dla osób niespożywających mięsa i innych produktów zwierzęcych.

Chlorella jest słodkowodną algą, która ma zieloną barwę. Alga zawiera sporo chlorofilu, posiada właściwości detoksykujące (pomaga usuwać z organizmu toksyczne produkty przemiany materii), wspomaga trawienie i pracę wątroby, jest źródłem prowitaminy A, która wpływa na stan skóry oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia.

Oczywiście najlepsze, najwartościowsze i najzdrowsze są warzywa z własnego ogródka ( wiosno przybywaj! ) albo posiane w doniczkach na parapecie. Trochę pracy, pielęgnacji, a smak, aromat i przyjemność z własnej uprawy – bezcenna. Dbajcie o siebie, zdrowa dieta i zdrowy styl życia to mniej problemów dla naszych organizmów za kilka lat. 

Umieszczone treści mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub specjalistą. Świadomość, wiedza i prowadzenie zdrowego stylu życia, mają wpływ na nasze zdrowie w przyszłości.

Źródła:
apetytnapolskie.com/dlaczego-ogorek-bywa-gorzki-dr-urszula-klosinska-instytut-ogrodnictwa-w-skierniewicach/
J. Szwejda-Grzybowska, Antykancerogenne składniki warzyw kapustnych i ich znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych, „Bromatologia i
Chemia  Toksykologiczna”, nr XLIV (4) 2011. 
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38397745/  pl.wikipedia.  zdjęcie pixabay.com/pl