
Cynamon to przyprawa otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca, ma charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny, przyjemny aromat kojarzący się ze świątecznymi wypiekami, pieczonymi jabłkami, szarlotką, kawą i grzańcem.
Zapach cynamonu odpręża i miło nastraja. Warto szczyptę cynamonu dodać do kawy i cieszyć się przyjemnym zapachem i aromatem.
W dawnych czasach cynamon był wykorzystywany jako środek na problemy trawienne, pobudzający krążenie, utrzymujący higienę jamy ustnej.
Dzisiaj wiemy, że cynamon posiada więcej korzystnych właściwości:
- Wykazuje działanie antyoksydacyjne (pomaga zwalczać wolne rodniki w organizmie, opóźnia procesy starzenia)
Ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne (wykazano, że ekstrakt z cynamonu ma działanie bakteriobójcze)
Poprawia proces trawienia i wpływa na przemianę materii.
Ma wpływ na układ krążenia i ukrwienie przez co wpływa na lepszą pamięć i koncentrację.
Może być wparciem przy leczeniu cukrzycy (Amy Stockert z Raabe College of Pharmacy na Ohio Northern University jest współautorką małego badania 18 osób z cukrzycą typu 2,które wykazało, że cynamon z gatunku cassia był skuteczniejszy niż sama dieta w obniżaniu poziomu glukozy we krwi. Jej badanie wykazało, że jest porównywalny z doustnymi lekami przeciwcukrzycowymi)
Może być naturalnym wsparciem przy obniżaniu poziomu „złego” cholesterolu we krwi.
Ma dobry wpływ na kondycję włosów – zmniejsza ilość wypadających włosów, łagodzi stany zapalne skóry głowy. (domowa maseczka – wymieszaj 1 łyżeczkę cynamonu,1 łyżeczkę miodu i jedną łyżkę oliwy z oliwek. Maseczkę nałóż na skórę głowy i włosy przed myciem. Po 15 minutach należy maseczkę zmyć ciepłą wodą, a następnie włosy umyć szamponem)
Może być naturalnym środkiem do walki z trądzikiem (pomaga zlikwidować wypryski)
Olejek i korę cynamonowca wykorzystuje się w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.
Cynamon cejloński może występować w postaci:
- kapsułek lub tabletek.
- w formie sproszkowanej jako przyprawa do dań, zup, do gulaszu, baraniny, wołowiny.
- w postaci laski cynamonu, do podkreślenia smaku i aromatu różnych napojów, herbat, gorących czekolad oraz nalewek.
- olejku eterycznego, olejków do masażu i pielęgnacji ciała.
- doskonale smakuje również kawa z cynamonem.
Ile cynamonu można spożywać dziennie?
Dawka tej aromatycznej przyprawy bezpieczna dla zdrowia, nie została określona. Chodzi bardziej o spożycie zawartej w nim kumaryny. Cynamon, w zależności od gatunku, może zawierać różne ilości tego związku. Dlatego lepiej wybrać cynamon cejloński, gdyż ma on o wiele mniej kumaryn niż cynamon chiński. Przyjęto więc, że średnio jedna łyżeczka cynamonu dziennie powinna być bezpieczna. Cynamon nie jest polecany w czasie ciąży i podczas karmienia piersią. Jak wszystkie przyprawy i zioła trzeba je stosować rozsądnie, z umiarem i obserwować swój organizm. Równowaga jest dla naszego zdrowia najważniejsza.
Umieszczone treści mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub specjalistą. Świadomość, wiedza i prowadzenie zdrowego stylu życia, mają wpływ na nasze zdrowie w przyszłości.
Źródła:
Stella Dzienis-Strączkowska, Małgorzata Szelachowska, Małgorzata Karolczuk – Zarachowicz; “Cynamon – rola w leczeniu cukrzycy?”;
Klinika Endokrynologii, Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Akademii Medycznej w Białymstoku;
Kaławaj K. i wsp.: Prozdrowotne właściwości cynamonu. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2015, Tom 21, Nr 3, 328–331.
Zdjęcie Pixabay