
Kawa – napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawany na gorąco. Kawa jest produkowana z owoców kawowca. Kawowiec to zielony krzew lub drzewo, które występuje w około 40 gatunkach w Afryce. Owoce kawowca są palone i następnie mielone. To jedna z najpopularniejszych używek na świecie. Kawę uprawia się w ponad 70 regionach strefy tropikalnej między zwrotnikiem Raka, a zwrotnikiem Koziorożca. Najwięksi światowi producenci kawy to Brazylia, Wietnam, Kolumbia oraz Indonezja.
Kawa w Europie i Ameryce – Owoce kawowca wykorzystywane były w Etiopii już w I tysiącleciu p.n.e. Spożywano je gotowane z dodatkiem masła i soli. Jako pierwszy Europejczyk kawę opisał niemiecki botanik i podróżnik Leonhard Rauwolf. W roku 1573 rozpoczął trzyletnią podróż po Bliskim Wschodzie. Celem wprawy było odkrycie nowych ziół i lekarstw. Rauwolf opisał kawę jako „Bardzo dobry napój (zwany przez nich „Chaube”), który jest niemal tak czarny jak inkaust (atrament) i bardzo dobry na dolegliwości, szczególnie żołądkowe. Napój popijają małymi łyczkami, tak ciepły jak to tylko możliwe, z glinianych i porcelanowych naczyń.”
Postacie kawy :
kawa mielona – jest w Polsce bardzo popularna.Kawa mielona jest to po prostu zmielona kawa palona. Ma ona dużo więcej substancji aktywnych niż kawa rozpuszczalna i dwa razy więcej kofeiny. Kawa mielona ma różny skład, zależny od stopnia palenia i grubość zmielenia ziaren.
kawa ziarnista – to brązowo czarne, aromatyczne ziarna,które wykorzystuje się do sporządzenia pachnącej kawy. Na jakość kawy wpływa wiele czynników, tj. rodzaj kawowca, gleba, położenie plantacji, metoda zbierania, oraz proces przetwarzania i przechowywania ziaren.
kawa zielona – to po prostu kawa nieprzetworzona, czyli niepalona. Ziarenka kawy zielonej zostają jedynie oczyszczone z łuski nasiennej. Według niektórych, napój przygotowany na bazie zielonych ziaren kawy, przypomina zieloną herbatę. Jego smak jest delikatny i lekko kwaśny.
Kawa i jej właściwości:
- zawiera witaminy B2, B3, B5, oraz minerały sód, wapń, potas, magnez, mangan.
polifenole o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych
pozytywnie wpływa na krążenie i układ trawienny
zawiera kofeinę, która pobudza organizm, zwiększa sprawność myślenia, ułatwia koncentrację, znosi zmęczenie psychiczne i fizyczne.
przyśpiesza metabolizm (kofeina), a tym samym zwiększa tempo przemiany lipidów i pomaga zapobiegać zmęczeniu mięśni.
palone ziarna kawy zawierają sporą ilość niacyny (witamina B3)– jej zawartość wzrasta znacząco (nawet trzykrotnie) wraz z poziomem palenia ziaren
naukowcy z Uniwersytetu Southampton w Wielkiej Brytanii, na podstawie badań obejmujących pół miliona osób, stwierdzili, że picie kawy obniża ryzyko rozwoju marskości wątroby
Jednak na uwagę zasługuje fakt, że picie zbyt dużych ilości kawy, może wywołać szereg działań niepożądanych, m.in.: podrażnienie żołądka i jelit, problemy z zasypianiem, nerwowość, zaburzenia rytmu serca, a łączenie kawy z lekami może potęgować ich działanie.
Najczęściej sięgamy po kawę rano, aby rozbudzić się i energicznie rozpocząć kolejny dzień. Kawa najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie, w gronie przyjaciół i znajomych, kojarzy nam się pozytywnie z rodzinnymi uroczystościami. Uwielbiam kawę, najlepiej z dodatkiem cynamonu lub kardamonu i nie wyobrażam sobie dnia bez kawy.
Smacznej kawki (w takiej formie, jaką najbardziej lubicie) 🙂
Umieszczone treści mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub specjalistą. Świadomość, wiedza i prowadzenie zdrowego stylu życia, mają wpływ na nasze zdrowie w przyszłości.
Źródła:
https://www.southampton.ac.uk/news/2017/05/coffee-liver-study.page
Zdrojewicz Z., Grześkowiak K., Łukasiewicz M., Czy picie kawy jest zdrowe?, „Medycyna Rodzinna” 2016, nr 3
Wikipedia, Zdjęcie Pixabay