
ACEROLA łatwo przyswajalne, naturalne źródło WITAMINY C
Witamina C rozpuszcza się w wodzie, jednak jest bardzo nietrwała i wrażliwa na działanie światła i wysoką temperaturę. Podczas długiego gotowania produktów tracimy znaczną część tej witaminy. Jej długotrwały brak prowadzi do choroby zwanej szkorbutem (zapalenie jamy ustnej, wypadanie zębów)
ACEROLA – to wiecznie zielona roślina, jest jednym z najbogatszych na świecie źródeł, naturalnej łatwo przyswajalnej witaminy C, ma jej około 30 razy więcej niż popularne cytryny, stosowana jest do produkcji preparatów zawierających naturalną witaminę C.
Regularne przyjmowanie suplementów z acerolą wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, tym samym zwiększa odporność organizmu na infekcje, zwłaszcza w zbliżającym się okresie jesienno-zimowym.
Witamina C i jej właściwości :
– pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania : naczyń krwionośnych, kości, dziąseł, skóry, zębów
– ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
– regeneracji zredukowanej formy witaminy E
– przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
– zwiększa przyswajanie żelaza
– pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego, utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych
– ułatwia gojenie się ran, złamań, hamuje tworzenie się sińców
– zwiększa produkcję przeciwciał wzmacniając odporność organizmu na infekcje, skraca czas trwania przeziębienia czy zakażenia
– wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i zwiększa ilość „dobrego” cholesterolu
– jest świetnym przeciwutleniaczem, chroni przed wolnymi rodnikami, które mogą spowodować uszkodzenia m.in. wyściółki naczyń krwionośnych
– utrzymuje w dobrym stanie system nerwowy, przekształca tryptofan w serotoninę co ułatwia walkę ze stresem, depresją, łagodzi ból, poprawia samopoczucie.
Większe zapotrzebowanie na tą witaminę mają osoby ciężko pracujące fizycznie, osoby przeziębione, podatne na stres oraz nałogowi palacze.
Przy niedoborze witaminy C pojawiają się krwawienia, bolesność stawów i mięśni, utrata apetytu, apatia, osłabienie, brak odporności na infekcje.
Nadmiar witaminy C usuwany jest z moczem, jednak niekiedy może wywoływać dolegliwości żołądkowe, oraz sprzyjać tworzeniu się kamieni nerkowych. Witamina C występuje głównie w pokarmach roślinnych, świeżych owocach i warzywach tj. papryka, owoce róży, acerola, czarna porzeczka, pietruszka.
Źródło:
ABC witamin i minerałów M. Szczypka J.Gajewska
Leksykon zdrowia. Witaminy. B. Michalik