Bestbio

Darmowa dostawa od 150 zł

Witaminy, ważne związki w naszej diecie.

Witaminy, wspomagają odporność, równowagę psychiczną i fizyczną, walczą ze skutkami stresu.

Co to są witaminy ?

Nazwa ta obejmuje wiele związków chemicznych o różnej budowie. Większości z nich organizm człowieka nie potrafi wytworzyć samodzielnie, więc muszą być dostarczone z pożywieniem. Mają na nas ogromny wpływ, a zapotrzebowanie na nie wzrasta przy wysiłku fizycznym i umysłowym, podczas choroby, po zabiegach operacyjnych oraz w wyniku starzenia się organizmu. Witaminy dzielą się na dwie duże grupy :
– rozpuszczalne w tłuszczach witaminy  A, D, E, K                                                                                                                                                                                                                                                                            – rozpuszczalne w wodzie witaminy  C i witaminy z grupy B czyli B1, B2, B6, B12, niacyna, kwas foliowy, biotyna.

WITAMINA B1 tiamina

– bierze udział w przemianie węglowodanów, białek oraz tłuszczów
– zapewnia dobrą przemianę materii i ma korzystny wpływ na nerwy
– jest istotna dla prawidłowego funkcjonowania układ nerwowego
– wspomaga pamięć i zwiększa sprawność uczenia się oraz refleks

Witamina B1 jest rozpuszczalna w wodzie, a jej nadmiar wydalany jest z moczem. Nasz organizm nie potrafi jej przechowywać, dlatego trzeba ją dostarczać w codziennej diecie.
Na niedobór witaminy B1  narażone osoby pijące duże ilości kawy, herbaty i alkoholu, osoby w okresie rekonwalescencji oraz osoby stosujące długotrwałe, mało urozmaicone diety. Objawy niedoboru tej witaminy to zmęczenie, apatia, brak apetytu, drażliwość, stany depresyjne, problemy z uczeniem się, nudności, zaburzenia ze strony układu trawienia. Duży niedobór witaminy B1, który obecnie zdarza się rzadko ( np. u alkoholików) prowadzi do choroby beri-beri. Objawy tej choroby to paraliż, zahamowanie wzrostu, spadek masy ciała.
Nadmiar wit. B1 – przyjmowana doustnie jest uważana za wyjątkowo bezpieczną. Ciekawostka dla nas – witamina B1 ochrania organizm przed toksycznymi efektami ołowiu, który jako produkt spalania benzyny, zanieczyszcza nasze środowisko naturalne.
Witamina B1 jest wrażliwa na ciepło. Najbogatszym źródłem tej witaminy są podroby, drożdże, kiełki pszenicy, orzechy, mięso wołowe i wieprzowe, ziemniaki, pomarańcze.

WITAMINA B6 pirydoksyna

– jest składnikiem biorącym udział w metabolizmie tłuszczów, aminokwasów, hormonów sterydowych oraz w syntezie hemoglobiny
– przeciwdziała zaburzeniom nerwowym oraz nadmiernemu napięciu mięśni
– wspomaga mózg i zapobiega anemii (pobudza tworzenie czerwonych krwinek)
– pomaga w spalaniu ”własnego” niepotrzebnego tłuszczu oraz dostarczonego w nadmiarze z pożywieniem
– poprawia samopoczucie, reguluje procesy myślowe i zapewnia równowagę psychiczną

Większe zapotrzebowanie na witaminę B6 mają osoby spożywające duże ilości białka, nadużywające alkoholu, rekonwalescenci oraz osoby starsze. Witamina rozpuszcza się w wodzie, a jej nadmiar wydalany jest z moczem. Organizm nie potrafi jej magazynować, musimy  więc dostarczać ją w pożywieniu lub preparatach witaminowych. Objawy niedoboru witaminy to anemia, apatia, stany zapalne, zajady wokół ust, kurcze mięśni, bezsenność, osłabienie. Przy przedawkowaniu witaminy (powyżej 2000 mg) pojawiają się zaburzenia czucia i choroby neurologiczne.
Witamina B6 jest wrażliwa na niskie temperatury ( np. mrożenie) oraz na światło. Najbogatszym źródłem witaminy B6 są drożdże, wątroba, mięso, pełne ziarna zbóż, ziemniaki.

WITAMINA B12 cyjanokobalamina (czerwona witamina)

– jest niezbędna do tworzenia czerwonych krwinek
– bierze udział w przemianach metabolicznych tłuszczów, cukrów i aminokwasów
– jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania kładu nerwowego,
– wpływa na wzrost, pracę mięśni, ułatwia przemianę żelaza

Na niedobór witaminy B12 są narażone osoby, które nie jedzą mięsa i produktów mlecznych, oraz stosujące środki antykoncepcyjne. Objawy związane z niedoborem tej witaminy mogą wystąpić nawet po kilku latach (od chwili zużycia przez organizm zmagazynowanych zapasów tej witaminy). Wczesnymi objawami niedoboru witaminy są osłabienie, apatia, irytacja, depresja, obniżony refleks, utrata wagi, bóle krzyża, zakłócenia pamięci. Witamina B12 jest uważana za mało toksyczną, jej nadmiar jest wydalamy z kałem.
Witamina B12 jest odporna na ciepło, gotowanie jej nie niszczy. Bogatym źródłem tej witaminy są produkty mięsne, wątroba, sery, jaja, mleko.

Źródło:
ABC witamin i minerałów M. Szczypka J.Gajewska
Leksykon zdrowia. Witaminy. B. Michalik
https://pl.wikipedia.org/wiki/Witaminy