
Niacyna jest jedną z witamin z grupy B, rozpuszczalną w wodzie, znana również pod innymi nazwami, jak witamina PP oraz witamina B3. Witamina ta jest odporna na wysokie i niskie temperatury, a także na światło. Witamina B3 wywiera pozytywny wpływ na układ nerwowy i poprawia stan psychiczny, działa przeciwzapalnie, wpływając na aktywność komórek układu odpornościowego.
Dlaczego prawidłowy poziom WITAMINY B3 jest ważny?
Niacyna wykazuje cały szereg pozytywnych działań na nasz organizm, m.in.:
- odgrywa istotną rolę w metabolizmie tłuszczów, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
– obniża ciśnienie krwi, wspiera pracę układu krążenia,
– reguluje poziom glukozy, wpływa na homeostazę wapnia,
– bierze udział w produkcji czerwonych krwinek,
– ma właściwości antyoksydacyjne, zapobiega utlenianiu i walczy z wolnymi rodnikami,
– pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawia perystaltykę jelit,
– jest konieczna dla zdrowia skóry, prawidłowej pracy mięśni oraz układu nerwowego i pokarmowego,
– wiele badań naukowych potwierdziło działanie kwasu nikotynowego na obniżenie „złego” poziomu cholesterolu oraz frakcji LDL, przy równoległym podniesieniu frakcji HDL (lipoproteina o wysokiej gęstości) tzw. „dobrego cholesterolu”.
Im większy wysiłek fizyczny tym większe zapotrzebowanie na witaminę B3. Problem występuje przy niedożywieniu, jak również przy diecie obfitującej w cukier i białą mąkę. Większe zapotrzebowanie na witaminę B mają osoby ciężko pracujące fizycznie, osoby żyjące w silnym długotrwałym stresie, oraz nałogowi palacze.
Jednym z pierwszych objawów niedoboru witaminy B3 jest nieprzyjemny oddech, utrata apetytu, brak łaknienia, jadłowstręt, biegunki na przemian z zaparciami, zapalenie języka, wrażliwość skóry na promienie słoneczne, bóle głowy oraz zmęczenie, a także zaburzenia ze strony układu nerwowego takie jak apatia i obniżenie nastroju. Jej małe niedobory mogą powodować zwolnienie metabolizmu, przez co wpływają na zmniejszenie tolerancji na zimno.
Przy nadmiarze niacyny występuje zaczerwienienie skóry, nudności i wymioty.
Jak stosować ?
– witamina B3 naturalnie występuje w produktach tj. drożdże, orzeszki ziemne, wątróbka, fasola, migdały, grzyby, kasza gryczana, pomidory
– w formie kapsułek i tabletek, jako suplementy
Mimo wielu korzyści, jakie niesie ze sobą przyjmowanie niacyny, istnieją przeciwwskazania do jej zażywania. Niacyna może zwiększać stężenie kwasu moczowego w organizmie, a przez to nasilać ataki dny moczanowej. Ponadto witamina B3 powoduje wydzielanie histaminy, dlatego ostrożność muszą zachować alergicy i osoby chorujące na astmę.
Umieszczone treści mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub specjalistą. Świadomość, wiedza i prowadzenie zdrowego stylu życia, mają wpływ na nasze zdrowie w przyszłości.
Źródła: ABC witamin i minerałów M. Szczypka J.Gajewska
Leksykon zdrowia. Witaminy. B. Michalik
https://natemat.pl/85141,niacyna-sekretem-dlugowiecznosci
https://radioklinika.pl/witamina-b3-witamina-pp-niacyna/ Zdjęcie Pixabay