
Witamina C rozpuszcza się w wodzie, jednak jest bardzo nietrwała i wrażliwa na działanie światła i wysoką temperaturę. Podczas długiego gotowania produktów tracimy znaczną część tej witaminy. Jej długotrwały brak prowadzi do choroby zwanej szkorbutem (zapalenie jamy ustnej, wypadanie zębów).
Witamina C i jej właściwości :
– pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania: naczyń krwionośnych, kości, dziąseł, skóry, zębów
– chroni komórki przed stresem oksydacyjnym,
– przyczynia się do regeneracji zredukowanej formy witaminy E
– przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
– zwiększa przyswajanie żelaza
– pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego, utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych
– ułatwia gojenie się ran, złamań, hamuje tworzenie się sińców
– zwiększa produkcję przeciwciał wzmacniając odporność organizmu na infekcje,
– jest świetnym przeciwutleniaczem, chroni przed wolnymi rodnikami, które mogą spowodować uszkodzenia m.in. wyściółki naczyń krwionośnych
– utrzymuje w dobrym stanie system nerwowy, co ułatwia walkę ze stresem.
Większe zapotrzebowanie na witaminę C mają osoby ciężko pracujące fizycznie, osoby przeziębione, osoby podatne na stres oraz nałogowi palacze.
Przy niedoborze witaminy C pojawiają się krwawienia, bolesność stawów i mięśni, utrata apetytu, apatia, osłabienie, brak odporności na infekcje.
Nadmiar witaminy C usuwany jest z moczem, jednak niekiedy może wywoływać dolegliwości żołądkowe, oraz sprzyjać tworzeniu się kamieni nerkowych.
Jak stosować ?
– witamina C naturalnie występuje głównie w pokarmach roślinnych, świeżych owocach i warzywach tj. pietruszka, czarna porzeczka, papryka, pomidory, owoce dzikiej róży, grejpfrut, acerola.
– w formie kapsułek i tabletek
– w formie sproszkowanej, którą można rozpuścić w wodzie lub soku i pić.
Dbajcie o siebie naturalnie !
Umieszczone treści mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub specjalistą. Świadomość, wiedza i prowadzenie zdrowego stylu życia, mają wpływ na nasze zdrowie w przyszłości.
Źródło:
ABC witamin i minerałów M. Szczypka J.Gajewska
Leksykon zdrowia. Witaminy. B. Michalik
Zdjęcie Pixabay